Quality control technician

Lallemand - Montréal, QC (5 months ago)

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Main functions
Perform standard quality assurance testing on raw materials (molasses and corn mash), commercial products and research and development samples;
Perform fermentation kinetics analysis;
Prepare culture media, solutions and other materials for analysis;
Prepare inoculates used for production of microorganisms;
Sterilize and Decontaminate previously used material;
Fill and maintain relevant paperwork and inventories;
Respect health and safety policies;
Respect good manufacturing practices, good laboratory practice, and our standard operating procedures;
Participate in the continuous improvement of the laboratory;
Participate in all other relevant task in the laboratory.
Technical skills
Required
DEC or certification in Laboratory Technology, preferably with a biotechnology or microbiology specialization;
Excellent interpersonal and communicational skills, written and spoken (English and French);
Computer knowledge and experience (Excel, Word, Outlook).
Asset
Experience in a GLP/GCLP environment;
Bachelor degree in science: microbiology, chemistry, biochemistry or food sciences;
Computer knowledge and experience (JMP or other databases).
Personal skills
Required
Organized and rigorous in the conduct of their work;
Good record keeping skills and attention to detail;
Dynamic, and motivated;
Capacity to work with heavy loads (25 Kg).
General criteria
Asset
Flexibility in work schedule.
Organization
Lallemand is a privately held Canadian company, founded at the end of the 19th century, specializing in the development, production and marketing of yeasts and bacteria. The company is comprised of 11 major business units, each focused on specific applications of yeast and bacteria, with activities throughout worldwide. Administrative offices for the parent company are in Montreal, Canada. Today, Lallemand employs more than 4000 people working across more than 45 countries, on 5 continents.

Lallemand Biofuels & Distilled Spirits is a leading fermentation ingredients supplier (yeast, yeast nutrients, and antimicrobials) for both the bioethanol and distilled spirits markets. Our clients depend on Lallemand ingredients for their fermentation processes as well as consulting and training services for those sectors. Supported by an extensive network of warehouses, Lallemand Biofuels & Distilled Spirits’ main office is located in the United States, with satellite branches worldwide. In both the biofuel and spirits industries, the team behind the operation demonstrates an unparalleled sense of innovation, aiming to provide the best possible quality of fermentation.

Technicien(ne) contrôle qualité
Principales fonctions
Effectuer les analyses de contrôle de qualité sur les matières premières (mélasses et maïs), les produits commerciaux et les échantillons de recherche et dévelopement;
Inspecter et échantillonner les produits en cours et finis;
Effectuer les analyses pour les études de cinétique de fermentation;
Préparer les milieux de culture, les solutions et le matériel servant aux analyses;
Préparer les inoculants servant à la production de micro-organismes;
Décontaminer et stériliser le matériel souillé;
Remplir et maintenir à jour les dossiers pertinents à la fonction;
Respecter les politiques de santé et sécurité;
Respecter les bonnes pratiques de fabrication, les bonnes pratiques de laboratoire et les procédure d’opérations normalisées;
Participer à l’amélioration continue au laboratoire;
Participer à toutes autres tâches connexes au laboratoire.
Compétences techniques
Required
DEC en Technique de laboratoire ou équivalent avec spécialisation en biotechnologie ou microbiologie;
Excellente habileté de rédaction et de communication verbale (français et anglais);
Connaissances informatiques (Excel, Word, Outlook).
Asset
Expérience en laboratoire de microbiologie ou en fermentation;
Connaissances informatiques logiciel JMP et autres bases de données;
Baccalauréat en Microbiologie, Science et Technologie des Aliments, Chimie, Biochimie ou toutes autres formations et expérience équivalente en microbiologie.
Qualités personnelles
Required
Autonomie, minutie, capacité à travailler en équipe, jugement et souci du détail;
Capacité à manipuler des charges (25 kg).
Other
Motivé et dynamique.
Critères généraux
Asset
Flexibilité pour l'horaire de travail.
Organisation
Lallemand is a privately held Canadian company, founded at the end of the 19th century, specializing in the development, production and marketing of yeasts and bacteria. The company is comprised of 11 major business units, each focused on specific applications of yeast and bacteria, with activities throughout worldwide. Administrative offices for the parent company are in Montreal, Canada. Today, Lallemand employs more than 4000 people working across more than 45 countries, on 5 continents.

Lallemand Biocarburants & Spiritueux est le plus important fournisseur d’ingrédients de fermentation pour les producteurs de bioéthanol et de spiritueux. Cette unité d’affaires leur procure les levures, les nutriments et les antimicrobiens nécessaires à leurs processus de fermentation, ainsi que des services de consultation et de formation. Soutenus par un vaste réseau d’entrepôts et des équipes un peu partout dans le monde, les principaux bureaux de Lallemand Biocarburants & Spiritueux sont situés aux États-Unis. Que ce soit pour l’industrie des biocarburants ou celle des spiritueux, l’équipe de cette unité d’affaires fait preuve d’un sens de l’innovation hors-pair, pour une meilleure qualité de fermentation possible.