Fermentation Intern

Lallemand - Montréal, QC (30+ days ago)

Apply Now

Main functions

The Research Trainee will join a process & product development team and work in the domain of industrial microbiology and biotechnology, the cornerstone of the Lallemand different businesses. The selected candidate will report to the process lab Research Assistants and the Senior R&D Manager, Lallemand Corporate R&D. Key responsibilities include: operating a 20L bioreactor and equipment’s for yeast treatments on a daily basis, executing R&D projects by planning, organizing and executing experiments related to yeast fermentation and processing, optimization and scale-up, analyze and report results in written and oral format. The Research Trainee will work in a dynamic team that requires efficient interactions and communication. By assisting in different projects, the trainee will have the opportunity to gain hands on experience and a better understanding of yeast physiology, yeast fermentation conditions and techniques under industrial conditions. Specific tasks associated with this position include, but are not limited to:

Conduct various R&D activities;
Conduct fermentation activities in the process lab;
Operate multiple high-tech equipment’s: bioreactor, separator, spray-dryer, fluidized bed dryer, filter-press, extruder, freeze-dryer and more;
Analyze and report fermentation/experiment results in written or oral format;
Conduct a variety of lab QC analyses and technical procedures when required;
Keep a clean and safe environment in the lab.
Technical skills
Required
DEC or BSc in Laboratory technique, Biotechnology, Biology, Microbiology, Chemical or Biotechnical Enginering or any relevant discipline;
Relevant laboratory experience, in school or internships;
Good communication skill;
Relevant computer skills (Excel, Word, PowerPoint etc.).
Asset
Experience in yeast fermentation and processing;
Mechanical aptitude and trouble-shooting skills;
Bilingual (French & English).
Personal skills
Required
Multitasking, unafraid of challenges;
Willingness to learn;
Accuracy and attention to details;
Diligent and persistence;
Collaboration and teamwork;
Good work ethics.
Organization

Lallemand is a privately held Canadian company, founded at the end of the 19th century, specializing in the development, production and marketing of yeasts and bacteria. The company is comprised of 11 major business units, each focused on specific applications of yeast and bacteria, with activities throughout worldwide. Administrative offices for the parent company are in Montreal, Canada. Today, Lallemand employs more than 4000 people working across more than 45 countries, on 5 continents.

Lallemand’s corporate division encompasses all of the support services offered to our branches. Its goal is to optimize internal processes, ensure that your operation is running smoothly, and that your strategy is well thought-out. Our corporate branch’s head office is located in Montreal, Canada, and relies on a team that specializes in: Management; Finance and accounting; Engineering; Research and Development (R&D); Human Resources (HR); and Information Technology (IT). If you want to help bring enthusiasm, collaboration and innovation to our workplace, we’d love to get to know you!

Stagiaire en fermentation
Principales fonctions

PRINCIPALES FONCTIONS

Le stagiaire en recherche rejoindra une équipe de développement de procédés et de produits et travaillera dans le domaine de la microbiologie industrielle et de la biotechnologie, pierre angulaire des différentes activités de Lallemand. Le candidat sélectionné se rapportera aux Assistants de recherche du laboratoire de procédés et au directeur senior de R&D, Lallemand R&D corporatif. Les principales responsabilités incluent: opérer un bioréacteur de 20L et tous les équipements nécessaires au traitement subséquent des levures de façon journalière, exécuter les projets de R&D en planifiant, en organisant et en exécutant des expériences liées à la fermentation et son optimisation, au traitement des levures, à la mise à l’échelle et au transfert des résultats sous forme orale et écrite. Le stagiaire de recherche travaillera dans une équipe dynamique qui nécessite des interactions étroites et une communication efficace. En assistant à l’exécution des nombreux projets de recherche, le stagiaire en recherche aura l’opportunité de gagner de l’expérience technique et mieux comprendre la physiologie des levures, les conditions de fermentation de levures et les techniques appliquées en conditions industrielles. Les tâches spécifiques associées à ce poste comprennent, sans s’y limiter:

Exécuter diverses activités de R&D;
Exécuter les activités de fermentation dans le laboratoire de procédés;
opérer une multitude d’équipements de haute technologie : bioréacteurs, séparateur, séchoir par pulvérisation, séchoir à lit fluidisé, filter-press, extrudeur, lyophilisateur et autres;
Analyser et présenter les résultats de fermentation/expérience de façon oral et écrite;
Exécuter diverses analyses de contrôle de qualité et procédures techniques au besoin;
Garder un environnement propre et sécuritaire dans le laboratoire.
Compétences techniques
Required
Technique ou baccalauréat en technique de laboratoire, biotechnologie, biologie, microbiologie, génie chimique ou biotechnologique, ou autre domaine pertinent;
Expérience de travail en laboratoire pertinente, à l'école ou en stage;
Bonnes capacités à communiquer des résultats;
Compétences informatiques (Excel, Word, PowerPoint, etc.).
Asset
Expérience en fermentation et traitement de levure;
Aptitude mécanique et compétences en résolution de problèmes;
Bilingue (Anglais et Français).
Qualités personnelles
Required
Multitâche et n'ayant pas peur des défies;
Volonté d'apprendre et bonne éthique de travail;
Minutie et attention aux détails;
Diligence et persistence;
Collaboration et travail d'équipe.
Organisation

Lallemand is a privately held Canadian company, founded at the end of the 19th century, specializing in the development, production and marketing of yeasts and bacteria. The company is comprised of 11 major business units, each focused on specific applications of yeast and bacteria, with activities throughout worldwide. Administrative offices for the parent company are in Montreal, Canada. Today, Lallemand employs more than 4000 people working across more than 45 countries, on 5 continents.

L’unité d’affaires corporative de Lallemand englobe tous les services de soutien offerts aux autres unités d’affaires. Elle s’assure d’optimiser les processus internes, voit au bon fonctionnement opérationnel et à un alignement stratégique cohérent. Le secteur corporatif se situe principalement à Montréal, au Canada, et compte sur l’expertise de gens en Gestion, Finance et comptabilité, Ingénierie, Recherche et développement (R&D), Ressources humaines (RH) et Technologie de l’information (TI). Si vous désirez contribuer à faire vivre nos valeurs de passion, de collaboration et d’innovation à la grandeur de l’organisation, nous aimerions vous connaître!